Už máte doma svou dávku probiotik? Probiotika jsou pro naše střeva (a potažmo celý organismus) velmi prospěšná a nebojím se říci i nepostradatelná. Bohužel vlivem moderního životního stylu jich máme většinou nedostatek, což se odráží na našem zdraví, vzhledu i psychické pohodě. Jedním ze zdrojů probiotických kultur jsou kysané mléčné výrobky. Pojďme si společně připravit domácí kefír.
Střevům (a všemu s nimi souvisejícímu) ZDAR!
Vyrobit si domácí kefír je velmi jednoduché a taky levné. Nejlepší je použít nepasterizované a nehomogenizované mléko, tak nebudete potřebovat ani kupovaný kefír či kefírovou kulturu, ale jde to z jakéhokoli. My očkujeme i čerstvé mléko. Jistota je jistota.

 

Co budeme potřebovat:

 

  • Mléko
  • Kefír nebo kefírové kultury
  • Uzavíratelnou nádobu

Postup

Do vymyté a suché sklenice nalejeme trochu kefíru a trochu mléka. Protřepeme a dolejeme mlékem. Nádobu uzavřeme, ale nedotahujeme úplně. Kefír při svém zrání pracuje a vzniklé plymy potřebují někudy unikat.

24 hodin necháme nádobu stát v pokojové teplotě, následujících 24 hodin přemístíme na chladnější místo. Za takových 16°C vám bude kefír velmi vděčný. Potom už přemístíme do lednice. 4ím déle kefír necháme, tím bude chuť výraznější.

Pokud chcete vyrábět další várku, tak stačí nechat na dně nádoby trochu kefíru, dolít mlékem, otřít hrdlo čistým ubrouskem  a celý postup zopakovat.

Tip

Kefír, ani houba nesmí přijít do styku s kovem. Domácí mléko můžeme ohřát na 80°C a poté necháme vychladnout. Kefír zpracovávame za studena, nechceme přece poničit zdraví prospěšné biokultůry.

Share This Article

Předchozí recept

April 18, 2024 • 1:18PM

Další recept

April 19, 2024 • 7:17AM

z našich receptů

z našeho magazínu